Υπηρεσίες

Τι είναι το Hospice Care;

Το Hospice δεν είναι ένα κτιριο αλλα μια ιδεα ολοκληροτικης φροντίδας των ασθενων με ανίατες ασθένειες. Η φροντίδα αυτή ειναι ιατρική, νοσηλευτική, σωματικη συναισθηματική και πνευματική. Αυτη δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τον ασθενή αλλα και την οικογένεια του ασθενή που χρειάζεται βοηθεία αντιμετωπίζοντας την ασθένεια του συγγενή τους. Η φροντίδα είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και εξαρτάτεται απο τις ανάγκες του κάθε συγγενή. Η φροντίδα παρέχεται απο μια ομάδα που αποτελείται απο προσωπικό προεχρχόμενο απο πολλους κλάδους ώστε όλες οι ανάγκες των ασθενών προχωρημένες ασθένειες να είναι καλυμένες.

Τον έλεγχο των συμπτωμάτων

Τον έλεγχο των συμπτωμάτων – στα τελευταία στάδια των ασθενειών όπως ο καρκίνος, τα συμπτώματα όπως πόνο, εμετό ή δύσπνοια μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά και μερικές φορές δύσκολο να ελεγχθούν στο σπίτι. Στο Hospice, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αξιολογηθούν από το έμπειρο προσωπικό και να αντιμετωπίσουν την προχωρημένη νόσο με μια σειρά από θεραπείες που χρησιμοποιούνται για να τους ανακουφίσει. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αξιολογηθεί από την ομάδα ειδικών και ενέχονται να γίνονται αλλαγές έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικά . Η απάντηση δεν είναι απλά οι ασθενείς να κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Συχνά, η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ο φόβος και το άγχος βοηθούν συχνά τη χρήση συμπληρωματικών θεραπειών έτσι ώστε τα φάρμακα να είναι πιο αποτελεσματικά και να ανακουφίσουν καλύτερα τους ασθενείς.

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν από παράγοντες όπως το πού και το πώς ένας ασθενής κάθεται ή τι και πόσο συχνά ο ασθενής τρώει. Αυτά τα πράγματα μπορούν να αξιολογηθούν από το Hospice και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά στο πώς κάποιος αισθάνεται και πώς τα βγάζουν πέρα με τα συμπτώματά τους. Διάφοροι παράγοντες μέσα στο σπίτι μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, καθίσματα σε λάθος ύψος για τον ασθενή ή τα έπιπλα που καθιστά δύσκολο για τον ασθενή να χρησιμοποιησει. Αυτά τα θέματα μπορούν να συζητηθούν με τους νοσηλευτές και να γίνονται ανάλογες προσαρμογές για να εξασφαλιστεί η άνεση του ασθενούς όταν φεύγουν από το Hospice.

Πνευματική φροντίδα – αν και είμαστε ένας, μη-θρησκευτικός οργανισμός, αναγνωρίζουμε τις πνευματικές ανάγκες των ασθενών μας και την ανάγκη να έχουν τον πνευματικό τους σύμβουλο. Ιερείς όποιασδηποτε θρησκείας είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Hospice.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Συμπληρωματικές θεραπείες – εθελοντές θεραπευτές παρέχουν μασάζ, αρωματοθεραπεία, ρεφλεξολογία τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές / φροντιστές τους. Αυτές οι επιπρόσθετες θεραπείες είναι δωρεάν. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και την ταλαιπωρία και να δηιμιουργήσουν ένα ξεκούραστο ύπνο. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τις επιπτώσεις της φαρμακευτικής θεραπείας καθώς και την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Τέτοιες θεραπείες είναι μέρος της ολιστικής προσέγγισης των Hospice.

Ψυχολογική και συναισθηματική φροντίδα –  Οι ασθένειες που περιορίζουν τη ζωή  επιβάλλουν  στους ασθενείς και τις οικογένειες συναισθηματικές και ψυχολογικές απαιτήσεις   που μπορεί να είναι πολύπλοκες και δύσκολές στην  διαχείριση. Η ομάδα μας, συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχολόγου, βοηθά τους ασθενείς και τις οικογένειες να ασχοληθούν με τα συναισθήματά τους και τους βοηθά να βρουν στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αυτή η φροντίδα μπορεί να εκτείνεται σε ένα χρονικό διάστημα μετά το πένθος. Είναι πολύ παρήγορο για τους ανθρώπους να είναι σε θέση να προβλέψουν συνεχή συναισθηματική φροντίδα από κάποιον με τον οποίο έχουν δημιουργήσει μια σχέση.

Φροντίδα κατά το τελικό στάδιο – η λειτουργία του Hospice σε αυτό το πλαίσιο είναι να παρέχει στον ασθενή και την οικογένεια του την ανάλογη φροντίδα, συμπόνια, αξιοπρέπεια και επαγγελματικότητα.
Η φροντίδα του ασθενή έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίσει την αγωνία του σωματικά και συναισθηματικά σε ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον. Η υποστήριξη για την οικογένεια είναι ένα εξίσου σημαντικό μέρος αυτού του είδους φροντίδα και η παρουσία ενός έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού μπορεί να βοηθήσει και να διευκολύνει την αγωνία. Η συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να δοθεί στην οικογένεια καθώς και συμπληρωματικές θεραπείες, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ανάπαυλα Φροντίδας

Ανάπαυλα Φροντίδας – Η φροντίδα για κάποιον με περιορισμένη ζωή είναι τόσο σωματική όσο και συναισθηματικά κουραστική. Υπάρχουν φορές όταν ένας φροντιστής χρειάζεται ένα μικρό διάλειμμα από την εργασία της φροντίδας πλήρους απασχόλησης για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ασθενείς μπορούν να γίνουν δεκτοί στο Hospice για μια συμφωνημένη χρονική περίοδο. Μερικές φορές ο φροντιστής θα συνεχίσει να παρέχει φροντίδα για τον ασθενή, αλλά με την υποστήριξη από έμπειρους και εκπαιδευμένους νοσηλευτές και φροντιστές που μπορεί να παρέχουν 24 ώρες φροντίδας.

Η ανάγκη ξεκούρασης επίσης γίνεται αντιληπτή και από τον ασθενή που μπορεί να δει ότι ο φροντιστής χρειάζεται ξεκούραση και αυτό βοηθά επίσης και τον ασθενή πάρα πολύ. Θεραπείες, όπως μασάζ και ρεφλεξολογία, είναι διαθέσιμα για να ξεκουράσουν τους ασθενείς και τους συγγενείς τους μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αίσθηση της ευημερίας, όταν έρθει η ώρα να πάει στο σπίτι πάλι.

Κατά τη διενέργεια αυτών των τριών βασικών λειτουργιών, το Hospice έχει συνεργασία και επαφές με οργανισμούς με τους οποίους μπορούν να ικανοποιηθούν οι ειδικές ανάγκες μεμονωμένων ασθενών. Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση με τους νοσηλευτές από το Αντικαρκινικό Σύνδεσμος Κύπρου και ΠΑΣΥΚΑΦ που βοηθούν τους ασθενείς με καρκίνο. Με τη βοήθειά τους, οι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι μετά από τον έλεγχο των συμπτωμάτων και ανάλογη ξεκούραση. Αυτό θα περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις από τις νοσοκόμες για την νοσηλευτική φροντίδα και υποστήριξη.

Οι παρακάτω ιστοσελίδες μπορεί να είναι ενδιαφέρον:
www.anticancersociety.org.cy
www.cancerbackup.org.uk
www.virtualhospice.ca
www.helpthehospices.org.uk

Βοηθήστε μας για να βοηθήσουμε κι εμείς.