Συχνές Ερωτήσεις

Μύθοι & Φήμες

Το Χόσπις σημαίνει διαφορετικά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Ας διαλύσουμε τους μύθους και τις φήμες γύρω από το Χόσπις

1.Μύθος ότι το Χόσπις φιλοξένει μόνο άτομα με καρκίνο!

Αν και πολλοί από τους ασθενείς μας υποφέρουν από καρκίνο, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και σε άτομα με άλλες χρόνιες ασθένειες όπου δεν είναι πλέον δυνατή η οποιαδήποτε θεραπεία. Άλλες τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι νευρολογικές, καρδιακές, πνευμονικές ή νεφρική ανεπάρκεια. Η ιατρική μας ομάδα μας έχει τεράστια εμπειρία και δεξιότητες για να ασχοληθεί με ποικίλες ασθένειες.

2.Μύθος ότι ο ασθενής θα έρθει στο Χόσπις μόνο για να πεθάνει.

Η τερματική φροντίδα ή η φροντίδα που προσφέρεται στο τέλος του κύκλου ζωής είναι μόνο ένα μικρό μέρος της δουλειάς που κάνουμε. Πράγματι, το 70% των ασθενών μας επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από μια περίοδο της φροντίδας. Πολλοί έρχονται για να ρυθμίσουν τα συμπτώματά και στη συνέχεια να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή. Άλλοι έρχονται για να δώσουν στους φροντιστές τους την ευκαιρία για ξεκούραση σύμφωνα με τους όρους του Χόσπις. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι υπηρεσίες μας επεκτείνονται προς τις οικογένειες των ασθενών και μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών και συναισθηματικών αναγκών τους, ενώ έχουν απαλλαγεί από το βάρος της 24ωρης φροντίδας. Φυσικά, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να επιλέξουν να επιστρέψουν στο Χόσπις για τις τελευταίες τους μέρες, επειδή είναι εξοικειωμένοι με το προσωπικό και τη φροντίδα μας. Αυτό μπορεί να προσφέρει μεγάλη άνεση τόσο στους ασθενείς τόσο και στις οικογένειες. Η φροντίδα του Χόσπις προσφέρεται για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

3. Μύθος ότι το Χόσπις είναι ένα καταθλιπτικό μέρος.

Στην πραγματικότητα, τα δωμάτια είναι επιπλωμένα έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο σαν υπνοδωμάτια κατοικιών και όχι σαν αυτά των νοσοκομείων. Χρωματιστά σεντόνια και παπλώματα ευχάριστες εικόνες στον τοίχο προσφέρονται για να δημιουργήσουν αυτή την ατμόσφαιρα και ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να φέρουν τα δικά τους αγαπημένα αντικείμενα ούτως ώστε να αισθάνονται περισσότερο σαν το σπίτι τους. Οι νοσηλευτές και οι εθελοντές έχουν πάντοτε το χαμόγελο στα χείλη για τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

4. Μύθος ότι το Χόσπις είναι μόνο για Άγγλους ασθενείς.

Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλους όσους έχουν ανάγκη από αυτές, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την ικανότητα να πληρώσουν. Οι ασθενείς όπως και το προσωπικό μας προέρχονται από διάφορες χώρες . Το Χόσπις είναι ανοιχτό σε ανθρώπους κάθε εθνικότητας. Μεταξύ των γλωσσών που ομιλούνται από το προσωπικό μας είναι ελληνικά, αγγλικά, βουλγαρικά, ρουμανικά, ρωσικά, γερμανικά και γαλλικά. Το 70% των ασθενών μας είναι Κύπριοι και το υπόλοιπο είναι διαφόρων άλλων εθνικοτήτων.

5. Μύθος ότι το Χόσπις είναι το ίδιο με έναν οίκο ευγηρίας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε προέρχονται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσηλευτές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Προορίζονται ως βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση και όχι ως μακροπρόθεσμη, γενική νοσηλευτική φροντίδα.

6.Μύθος ότι μπορούν να έρθουν στο Χόσπις μόνο όσοι είναι Χριστιανοί.

Το Χόσπις παρέχει φροντίδα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή την ικανότητα να πληρώσουν. Παράλληλα προσφέρουμε πνευματική φροντίδα στους ασθενείς μας, εφόσον το επιθυμούν.

7.Ψέμα ότι θα πρέπει να πληρώσει για να έρθει κάποιος στο Χόσπις.

Δεν υπάρχει καμία χρέωση για τους ασθενείς ή τις οικογένειες για τη φροντίδα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το Χόσπις. Το Χόσπις χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από φιλανθρωπικές δωρεές από ιδιώτες και άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, καθώς και από τις δικές μας προσπάθειες συλλογής κεφαλαίων στην τοπική κοινότητα.

Βοηθήστε μας για να βοηθήσουμε κι εμείς.